JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO KOLONOSKOPII ?

Sukces kolonoskopii zależy od umiejętności i doświadczenia lekarza wykonującego badanie, ale także od idealnego oczyszczenia jelita do badania. Nawet niewielkie ilości stolca mogą utrudnić znalezienie małych zmian, w tym nowotworowych. Dlatego tak istotne jest prawidłowe przygotowanie się pacjenta przed umówioną wizytą.

Do rutynowego przygotowania jelita do badania zaleca się:

  1. Preparaty „wysokoobjętościowe”: Fortrans  
  2. Preparaty „niskoobjętościowe”: Eziclen , Moviprep, CitraFleet

Lepsze przygotowanie pacjenta do badania zapewnia podzielenie dawki wybranego preparatu na dwa dni przed terminem kolonoskopii. Jednorazowe spożycie kompletnej dawki leku przed badaniem, jest bardziej komfortowe dla pacjenta jednak stopnień oczyszczenia jelita nie zawsze jest zadowalający.


SCHEMAT STOSOWANIA preparatu FORTRANS   drukuj


SCHEMAT STOSOWANIA preparatu EZICLEN   drukuj

UWAGA

OSOBY CHORE NA CUKRZYCĘ ZALECANA JEST DODATKOWA KONSULTACJA Z LEKARZEM DOTYCZĄCA SPOSOBU PRZYGOTOWANIA DO BADANIA
OSOBY REGULARNIE PRZYJMUJĄCE 
LEKI NASERCOWE,
PRZECIWNADCIŚNIENIOWE, 
PRZECIWPADACZKOWE
POWINNY ZAŻYWAĆ DOTYCHCZASOWE LEKI
OSOBY PRZYJMUJĄCE LEKI OBNIŻAJĄCE 
KRZEPLIWOŚĆ
POWINNY 7 DNI PRZED BADANIEM PRZERWAĆ ICH STOSOWANIE, PO WCZEŚNIEJSZEJ KONSULTACJI Z LEKARZEM PROWADZĄCYM.
FAKT PRZYJMOWANIA LEKÓW POWINNO SIĘ ZGŁOSIĆ LEKARZOWI WYKONUJĄCEMU KOLONOSKOPIĘ
OSOBY Z ZAPARCIAMI 2 DNI PRZED BADANIEM ZALECAMY DIETĘ PÓŁPŁYNNĄ: RYŻ, MAKARON, CHLEB, GOTOWANE MIĘSO, HERBATĘ, KAWĘ

UWAGI DODATKOWE

Do 2 godzin przed planowanym terminem badania można pić niegazowane i klarowne płyny. Można ssać landrynki oraz spożywać miód. Proponujemy dietę ubogoresztkową 2 dni przed badaniem. Zalecamy: dieta półpłynna, ryż, makaron, chleb, gotowane mięso i ryby, napoje niegazowane, herbata, kawa.

Nie jest zalecane:

  • spożywanie warzyw i owoców pestkowych
  • warzyw o intensywnie czerwonym zabarwieniu np. buraki ćwikłowe
  • warzyw posiadających twardą skórkę np. pomidor
  • pestek (siemię lniane, mak, kiwi, truskawki itp.)
  • ciemnego pieczywa
  • napojów gazowanych